Droom

Hoe een droom van God kan uitgroeien tot een prachtig levensherstellend programma dat al honderden mensen heeft bemoedigd en geheeld: dat is het verhaal van Droom & Leef.

Het begon met het verlangen

Ik heb samen met mijn man een aantal jaren de Heer mogen dienen in Centraal Azië. De christenen daar leven onder grote druk en hebben het vaak moeilijk. Toen wij het land uit werden gezet, dacht ik dat ik daar nooit meer terug zou komen. Terug in Nederland bleef mijn hart echter uitgaan naar Centraal Azië en het verlangen bleef bestaan om iets te kunnen doen voor de eerste generatie christenen daar. Op een dag kreeg collega-zendeling Rianne, die ook in Centraal Azië had gewerkt, een vraag van een van de vrouwen daar om terug te komen. De nood was groot. Mensen belandden om hun geloof in de gevangenis en er waren vele huiszoekingen onder de pas tot geloof gekomen christenen. Er was dringend behoefte aan toerusting en heling.

Een droom van God

Gezamenlijk brachten we deze vraag in gebed bij God: wellicht kon Hij een mogelijkheid scheppen om naar Centraal Azië terug te gaan. Op een nacht kreeg ik een droom, een Goddelijke droom. God liet mij zien wat wij daar konden doen. Hij gaf mij het hele uitgewerkte verhaal van Jozef en zijn familie, met vele creatieve activiteiten erin verwerkt. Deze activiteiten konden behalve als verwerkingsvorm ook als dekmantel fungeren, om veilig in Centraal Azië te kunnen werken. Want christelijk onderwijs geven in deze landen is verboden. Samen hebben we de droom uitgewerkt tot een vierdaagse conferentie waarin onderwijs, bemoediging, verwerking en heling verweven zijn.

STEEDS GROTER

In 2011 hebben wij de eerste conferentie met een team van Nederlandse vrouwen aan vrouwen in Centraal Azië gegeven. En het bleef niet bij één conferentie, God had grotere plannen. Steeds opnieuw kwamen er verzoeken binnen voor conferenties in allerlei andere landen in Centraal Azië. Vanaf die tijd zijn er meerdere conferenties gegeven, door steeds wisselende teams van Nederlandse vrouwen en mannen. Sinds 2015 wordt deze conferentie namelijk ook aan mannen gegeven. Omdat de organisatie en het reizen een steeds grotere tol eiste van de vrijwillige organisatie die geheel op sponsoring draaide, zijn wij gestart met het onderwijzen en trainen van lokale teams in Centraal Azië. Het studiemateriaal van Droom & Leef is inmiddels in diverse talen vertaald en er zijn nu meerdere lokale teams actief. De zegen van deze conferentie verspreidt zich als een olievlek door verschillende landen. God is hier aan het werk om zijn kerk toe te rusten.

DROOM EN LEEF

Van mensen over de hele wereld begonnen we uitnodigingen te ontvangen om het programma van Droom en Leef te komen geven. Na in Nederland een paar jaar alleen vrouwenconferenties te hebben georganiseerd, is begin 2018 een cursus voor mannen en vrouwen gestart. De cursus wordt gegeven in meerdere avonden en een kort weekend in plaats van de vierdaagse conferentie. Daarnaast is het gehele programma uitgewerkt in een mooi werkboek, met een aparte handleiding voor de teamleden die de conferentie of cursus leiden. Deze boeken en handleidingen zijn nu in verschillende talen vertaald. In 2020 zagen we vanwege de pandemie de behoefte aan een online programma. Dus hebben we alle lessen herschreven en opgenomen in een online versie. Op deze manier kan het Droom en Leef programma steeds meer mensen bereiken en vele levens veranderen. Het is verbazingwekkend wat een prachtige droom allemaal teweeg kan brengen. Alle dank en eer aan God! Zijn wegen zijn geweldig en betrouwbaar.